неділя, 22 березня 2015 р.

Вина Південної Африки. Виноробство в ПАР


ПАР входить в десятку провідних країн-виробників вина в світі. У Південній Африці виготовляється понад 10 мільйонів гекалітрів вина на рік або близько 3% світового виробництва.

В основному виробництво вина в ПАР зосереджено в Західній Капській провінції, в менших обсягах - в Північній Капській провінції і провінції Квазулу-Натал.

Історія виноробства в Південній Африці починається ще в XVII столітті, коли Ян ван Рібек заснував перше поселення європейців на півдні Африки. Тоді були закладені перші виноградники, адже основним завданням нового поселення було забезпечення суден, що йдуть в Азію за спеціями, свіжими продуктами. А де виноградники - там і вино.

У 1685 році губернатор колонії Симон ван дер Стел (Simon van der Stel) заклав знамениті виноградники Констанція (Constantia). Симон ван дер Стел був вельми зацікавлений у розвитку виноробства на півдні Африки і залучав в колонію французьких виноробів. Навколо виноградників він посадив ряди європейського дуба, щоб захистити виноградні лози від сильних вітрів. З Європи привозилися і висаджувалися на родючі землі Південної Африки відомі сорти винограду, в тому числі Palomino, Chenin blanc, Semillon, цілий ряд мускатних сортів.

У XVIII - XIX століттях виноробство в Південній Африці бурхливо розвивалося. Південноафриканські вина, в першу чергу Constantia, постійно можна було побачити в меню європейських королів та імператорів, від Фрідріха Великого до Наполеона. У другій половині XIX століття виноградники ПАР, також як і європейські, постраждали від епідемії філоксери, комахи - шкідника. Тим не менш, вже до початку XX століття вино в ПАР вироблялося в таких кількостях, що іноді його навіть зливали в річки.

У період апартеїду, через ізоляцію ПАР світовою спільнотою, продукція виноробства не знаходила збуту, велика кількість винограду перероблялася в сік або бренді. Ситуація змінилася в дев'яностих роках, коли ПАР знову вийшла на світовий ринок вина.

Вина двох виноробних районів пройшли міжнародну класифікацію як вино d'origine contrôlée (вино контрольованого походження). Такі вина є найбільш цінними, їх виробництво знаходиться під особливим контролем. Західна Капська провінція пройшла класифікацію в 1993 році, провінція Квазулу-Натал - в 2005.


Найбільш поширені і популярні в ПАР наступні сорти винограду:

Білі вина ПАР

Chardonnay - напевно, найпопулярніше сухе біле вино в світі;
Chenin blanc - з винограду цього сорту виробляють широкий асортимент вин, від сухих до десертних;
Colombard - у винах з цього сорту присутня кислинка і аромати тропічних фруктів, ці вина добре  поєднуються з морепродуктами;
Rhine riesling - сорт німецького походження, зі складним і приємним ароматом;
Cape riesling - вина з приємним медовим ароматом;
Sauvignon blanc - популярний сорт сухого вина.

Червоні вина ПАР

Cabernet sauvignon - веде свою історію з Бордо, один з кращих сортів червоного вина. Вино з цього сорту часто змішують з Cabernet franc і Merlot. Після витримки в дубових бочках вино набуває прекрасний аромат смородини і кедра;
Cabernet franc - зазвичай використовується для купажування з Cabernet sauvignon;
Merlot - ароматне і більш м'яке, ніж Cabernet sauvignon;
Pinotage - унікальний південноафриканський виноград, отриманий схрещуванням Pinot noir і Cinsaut, володіє насиченим фруктовим смаком;
Pinot noir - елегантні вина з ароматом стиглої вишні;
Shiraz - м'які вина з багатим смаком і шоколадним ароматом.
Звичайно ж, асортимент виготовляються в ПАР вин не обмежується перерахованими.

Немає коментарів:

Дописати коментар