З сортів чорних черешень для виноробства однаково підходять всі садові сорти. Дика лісова чорна черешня, з плодами величиною з велику горошину, дуже гіркого смаку є більш цінною для виноробства, ніж садові сорти. Вона містить до 1% кислот, при цьому досить багато (0,1%) дубильної; цукру в ній всього (8- 9)%, сік дає дуже густий, темного забарвлення і вино з нього виходить густе темно-червоного кольору.
Гіркота ж соку, що робить ягоди ці неїстівними, поступово з часом зменшується, так що вже через 8-9 місяців у вині, приготованому з цих черешень, трохи чується дуже легка гіркота, що надає особливий приємний пікантний смак. Після ж 1-річної, а тим більше 2-річної витримки гіркота у вині абсолютно пропадає і вино набуває кращого букету.
З чорних черешень найбільш вдалими виходять вина десертні і лікерні, потім йдуть міцні і гірше всіх вдаються легкі столові вина.
Готується черешневе вино так само, як вишневе, з тією лише відмінністю, що тут при складанні сусла завжди доводиться додавати кислот і сік не розбавляти водою. При підготовці ягід з них слід видалити кісточки, від яких вино набуває запаху гіркого мигдалю. Ягоди слід ретельно подрібнити, бо вони дуже важко віддають сік.
У таблиці вказані рецепти виготовлення вина:
1) з садової черешні (кислотністю 0,4%, цукристістю 13,5%) і
2) з дикої гіркої черешні кислотністю 0,9% (дубильної кислоти 0,1%), цукру 8,5%
Розрахунок на 100 літрів сусла для приготування 80 літрів (120 пляшок) вина чорної черешні
ПОТРІБНО СОКУ, ЦУКРУ ТА ІНШИХ МАТЕРІАЛІВ
|
ДЛЯ СТОЛОВИХ ВИН
|
ДЛЯ СОЛОДКИХ ВИН
| |||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
| |
1. З САДОВОЇ ЧОРНОЇ ЧЕРЕШНІ
(КИСЛОТНІСТЬ 0,4%; ЦУКРИСТ. 13,5%) | |||||
Соку (літрів) |
96,0
|
93,0
|
84,0
|
80,0
|
65,0
|
Цукру (кг) |
6,04
|
10,94
|
25,66
|
33,7
|
57,22
|
Кислоти виннокам'янної (г) |
216
|
228
|
564
|
580
|
940
|
Кислоти дубільної (г) |
200
|
300
|
300
|
300
|
300
|
Потрібно фруктів (кг) |
160
|
155
|
140
|
134
|
109
|
2. З ДИКОЇ ГІРКОЇ ЧОРНОЇ ЧЕРЕШНІ
(КИСЛОТНІСТЬ 0,9%; ЦУКРИСТ. 8,5%) | |||||
Соку (літрів) |
88,8
|
90,0
|
81,5
|
77,0
|
63,0
|
Води (літров) |
4,33
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Цукру (кг) |
11,45
|
15,85
|
30,07
|
37,95
|
60,64
|
Кислоти виннокам'янної (г) |
0
|
0
|
248
|
284
|
696
|
Кислоти дубільної (г) |
0
|
180
|
219
|
223
|
237
|
Потрібно фруктів (кг) |
177
|
180
|
163
|
154
|
126
|
Примітка до таблиці.
Легкого столового - 1; міцного столового - 2; для міцного вина - 3; десертного - 4; лікерного - 5.
Немає коментарів:
Дописати коментар