пʼятниця, 27 березня 2015 р.

Історія створення штопора


Пробка з кори коркового дуба в усі часи була соратником вина і одночасно його ворогом. Пробка з якого-небудь іншого матеріалу не підходить настільки ідеально для закупорювання винних пляшок, як ця, так як вона не надає вину ні смаку, ні запаху і довгий час залишається еластичною. Але пробку буває дуже важко витягти з пляшки. І так було завжди з самого першого дня її використання до кінця 18-го століття.

До того, як з'явилися пробки, вино подавалося на стіл в глеках, в які його розливали безпосередньо з бочок. Пізніше, коли вино стали зберігати в пляшках, пробка вставлялася таким чином, щоб частина її виглядала назовні і за неї можна було вхопитися рукою і витягнути. Але коли винороби почали заштовхувати пробки глибоко в горлечко пляшки, виникла гостра необхідність знайти зручний спосіб її вилучення.

Швидше за все штопор, яким він є зараз, був винайдений близько 1790-х англійським зброярем. Перший інструмент для відкриття пляшок був змодельований за образом залізного пристосування, що використовувався для вилучення зарядів з порохових рушниць.

У 1795 р в Англії преподобний Самуель Хеншалл запатентував перший штопор, але в наступні два століття цей винахід зазнало безліч змін. Гвинтоподібне шило, спіральне свердло, важільні рукоятки - все це стало надбанням штопора, тим не менш, основи залишалися незмінними.

І, нарешті, в 1979 р Херберт Аллен створив свій штопор Screwpull (Скрюпул). Він довів, що при використанні звичайних штопорів витрачається занадто багато зусиль. В основі моделі, винайденої Алленом, був принцип, який полягав у тому, що пробка може і повинна вилучатись з пляшки без напруги, поранень або інших малоприємних ситуацій.

Пан Аллен почав працювати над Screwpull в 1975 р. Скарги дружини, для якої відкривання винних пляшок супроводжувалося постійними муками і розладами, підштовхнули його до винаходу. Перепробувавши різні моделі штопорів, вона поставила перед чоловіком інженерне завдання: створити штопор, який би завжди, без зусиль і невдач, витягував пробку з пляшки. Пан Аллен приступив до роботи у своїй майстерні, розташованій в підвалі будинку, і в 1979 році Screwpull був готовий.

Screwpull миттєво завойовує популярність. Виріб має гарний дизайн і надійно фіксується на шийці пляшки. Штопор з тефлоновим покриттям легко угвинчується в пробку, яка потім легко виходить з горлечка - вам не треба її витягати.

Аллен пішов ще далі і розробив кишенькову модель. А потім він створив систему важеля модель - принципово новаторський штопор в довгій низці моделей, що з'явилися на світ з того самого дня, коли зброяр вперше поставив виймач зарядів на службу безпорадній пробці.

Геніальна модель вимагає від любителів вина лише легко натиснути на важіль, а потім підняти його. У той час як пара ручок надійно утримує пляшку на місці, тефлоновий штопор легко входить в пробку.

Сьогодні деякі ранні моделі штопорів продаються на аукціонах за сотні доларів. Їх ціна - лише данина їх унікальності, оскільки за всіма показниками вони програють штопора Screwpull.

Немає коментарів:

Дописати коментар