понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Рецепт вина з калини

kalyna symbol of ukraine
Мало хто знає, що з ягід калини можна зробити прекрасне домашнє вино з оригінальним ароматом і злегка терпким смаком. У помірних дозах цей напій корисний для здоров'я, він зміцнює імунітет і містить вітаміни. Ми розглянемо перевірений рецепт вина з калини і технологію приготування.

Cклад:
  • ягоди калини; 
  • вода; 
  • цукор; 
  • родзинки. 
Пропорції залежать від виду калинового вина. На 1 кг ягід для столового вина знадобиться 300 грам цукру і 1,7 літра води, для десертного - 350 грам цукру і 0,5 літра води, для лікерного - 400 грам цукру і 150 мл води.

Чим міцніше і солодше вино, тим менше води і більше цукру потрібно додати до ягід. З дозуванням можна експериментувати. Мені сподобався столовий варіант, знайомим - лікерне вино. Це справа смаку, після кількох спроб ви підберете оптимальні пропорції інгредієнтів.

Рецепт калинового вина 


1). Ягоди перебрати, ретельно розім'яти і засипати в ємність для бродіння (банку, бочку і т.д.). Калину можна не мити, ви залишите на її поверхні корисні для бродіння мікроорганізми.

2). На 1 кг ягід додати 200 мл води, 100 грам цукру і жменю (30-50 грам) немитих родзинок. У родзинках є винні дріжджі, які зроблять бродіння більш інтенсивним.

3). Горлечко ємності перев'язати марлею і залишити на 3-4 дні бродити в теплому місці (при кімнатній температурі).

4). При появі ознак бродіння (піна, шипіння) процідити сік через марлю і додати в нього решту води. Цукор засипати рівними частинами на 4-й, 7-й і 10-й день бродіння. Це значить, що на даному етапі потрібно додати тільки одну порцію. Цукор, засипаний ще до початку бродіння, ми не враховуємо.

5). На ємність з майбутнім калиновим вином встановити водяний затвор. Замість водяного затвора можна використовувати звичайну медичну рукавичку з невеликою дірочкою в одному з пальців. Перенести бутель в темне місце з температурою 18-28 °C.

6). Додати дві порції цукру на 7-й і 10-й день бродіння. Для цього через тоненьку трубочку злити 1-2 літри соку, розчинити в ньому цукор, отриманий сироп вилити назад в бродильну ємність.

7). Через 3-4 тижні, коли бродіння припиниться (рукавичка здується або водяний затвор перестане пускати бульбашки, на дні з'явиться осад), перелити молоде вино в іншу ємність, намагаючись не зачепити осад на дні, і щільно закрити пробкою. Тепер воно має відстоятися і освітлиться в темному приміщенні з температурою 10-16 °C. Для цього ідеально підходить підвал.

8). Через місяць наш напій вже можна розливати в пляшки, він готовий. Більш тривале витримування покращує смак.

Вино з калини потрібно зберігати в горизонтальному положенні при температурі від 5 до 12 °C. Так ви надовго збережете його неповторний смак. Термін зберігання - трохи більше року.

Немає коментарів:

Дописати коментар