пʼятницю, 11 липня 2014 р.

Найкращий рецепт домашнього вина з яблук

Виноробам-любителям, які не мають доступу до великої кількості хорошого винограду, рекомендую приготувати вино з яблук за рецептом, який буде опублікований нижче. Ви отримаєте дуже смачний і (в помірних кількостях) корисний напій. Прочитавши цей матеріал, вам стане відомо, як своїми руками створити яблучне вино в домашніх умовах. Згодом цим напоєм можна буде почастувати своїх рідних і близьких, а вони вам потім віддячать :)

рeклaмa: гумове взуття для вашого господарства.

Для приготування вина з яблук нам знадобляться: стиглі яблука, цукор, обладнання для віджиму соку, дві герметичні ємкості для зброджування напою і його відстоювання, невелика трубка, і пластилін. Для кращого сприйняття, всю інформацію, необхідну щоб зробити яблучне вино у себе вдома, ми представимо у вигляді шести етапів.

1. Підготовка яблук

Зірвані з дерева або зібрані на землі яблука не миють, оскільки на шкірці цих плодів вже живуть дріжджі, які будуть корисні нам надалі. Якщо яблука дуже брудні, то їх можна протерти сухою ганчіркою або почистити щіткою для взуття.

Щоб у приготованому нами напої не відчувалося гіркоти, рекомендую видалити з яблук насіння і серцевину, а у пошкоджених плодів вирізати загнилі частини.

2. Отримання соку

Переробка яблук повністю залежить від наявного у вас обладнання. При наявності соковижималки рекомендую використовувати саме цей кухонний інструмент. Ви отримаєте чистий сік з мінімальною кількістю м'якоті, що спростить подальше приготування домашнього вина з яблук.

Якщо соковижималки немає, то можна використовувати механічну тертку. Отримане яблучне пюре потім доведеться віджати іншим способом. Наприклад, за допомогою марлі (дуже трудомісткий процес) або пресом. В будь-якому випадку, ваше завдання мінімум - отримати на виході рідке пюре.

3. Відстоювання соку

Отриманий яблучний сік (або рідке пюре) необхідно на 2-3 дні помістити у відкриту ємність з широким горлом (велика каструля або бочка). За цей час в суміш потраплять спори диких дріжджів, і вона почне розкладатися на дві фракції - мезгу і звичайний яблучний сік. Мезга буде накопичуватися поверх соку, тому для того, щоб дріжджі потрапили безпосередньо в сік, слід протягом перших двох діб кілька разів перемішати весь обсяг бочки.

На третю добу мезга щільним шаром збереться на поверхні, її слід видалити за допомогою сотейника або друшляка. У ємності повинен залишитися тільки сік і невелика (3-5 мм) плівка мезги. Етап вважається завершеним, коли біля сусла з'являється характерний оцтово-спиртової запах, це означає, що бродіння почалося.

4. Додавання цукру

Неможливо приготувати домашнє вино з яблук без додавання цукру. Цей солодкий продукт необхідний у будь-якому випадку. Конкретна кількість цукру залежить від того, який сорт вина ми хочемо отримати: сухе, напівсолодке, солодке чи десертне. Також важливу роль тут відіграє вміст фруктози в самих яблуках, чим вони солодші, тим менше цукру буде потрібно.

Для отримання сухого яблучного вина рекомендую додавати 200-220 грам цукру на один літр соку, для солодких і десертних сортів підійде концентрація 300-400 гр./літр. Перевищувати цю концентрацію не слід, інакше вино вийде нудотним.

5. Бродіння

Спочатку нам потрібно виключити можливість контакту сусла з повітрям, якщо цього не зробити, то замість домашнього яблучного вина ви отримаєте натуральний яблучний оцет. В якості герметичних ємностей раджу використовувати бочки.

Далі слід подбати про відвід газу, який буде виділятися в процесі бродіння. Для цього встановлюють водяний затвор. Виготовляється він у такий спосіб: у кришці посудини роблять невеликий отвір, куди вставляють трубочку малого діаметра (кембрік). Кінець трубочки, що знаходиться в посудині, розташовують максимально високо, так запобігається його забивання піною. Інший кінець кембрика опускають у склянку з водою на 2-3 см. Тепер гази всередині ємності будуть безперешкодно виходити назовні.

Посудина заповнюють суслом, але не більше ніж на 4/5 по висоті. В процесі бродіння буде утворюватися піна, тому для неї потрібно залишити місце. Далі ємність накривають кришкою і герметизують за допомогою пластиліну.

Під час бродіння бочка повинна знаходитися в темному і теплому місці (18-25 ° C), оптимальною вважається температура 20-22 градуси. При цьому ємність можна збовтувати і відкривати. Процес бродіння вина з яблук триває від 30 до 45 днів. Його закінчення визначають за тривалого відсутності бульбашок газу в склянці з водою. Після цього рекомендую дати вину настоятися ще кілька днів.

6. Дозрівання

Отримане на попередньому етапі домашнє яблучне вино вже можна пити, але у нього буде різкуватий запах і смак. Щоб усунути ці недоліки, потрібно дати напою дозріти.

Нам знадобиться ще одна абсолютно чиста і суха герметична ємність. Тут важливо усунути можливість потрапляння сторонніх дріжджів, тому рекомендую добре вимити приготований посудину, а потім просушити його феном.

Далі починають переливати власноруч виготовлене яблучне вино з однієї ємності в іншу. Це робиться за допомогою трубки. Спочатку зливають верхні, найбільш прояснені шари, потім поступово переходять до нижніх. Посудину слід повністю заповнити вином доверху і герметично закупорити. Вино зберігають у темному прохолодному місці протягом 60-120 днів. Цього часу цілком достатньо для його повного дозрівання.

Відразу після дозрівання напій готовий до вживання. Можете відкривати свою бочку і починати дегустацію вина, приготованого в домашніх умовах. Воно повинно мати темно-бурштиновий колір і пахнути яблуками. Є люди, яким смак яблучного вина подобається набагато більше, ніж виноградного.

Хоча весь процес вимагає досить багато часу (мінімум три місяці), але зате згодом ви отримаєте натуральне домашнє вино з яблук, створене особисто вами.

16 коментарів:

  1. Дуже дякую за грамотно написану статтю. Приємно читати без помилок електронних перекладачів.

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже дякую за грамотно написану статтю. Приємно читати без помилок електронних перекладачів.

    ВідповістиВидалити
  3. дякою за грамотно написану статтю. Обовязково приготую вино з яблук по вашому рецепту

    ВідповістиВидалити
  4. дякою за грамотно написану статтю. Обовязково приготую вино з яблук по вашому рецепту

    ВідповістиВидалити
  5. А якщо цукор не додати? Чи цукор там обов'язково?
    Бо я вже зробила 4 дні назад а цукор не додавала

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В мене знайомий хотів доказати, що якщо солодкі яблука, то цукор не обов'язклвий, на виході отримав оцет! Тому не ризикуйте, я робила точно по рецепту (ось цьому, що на сайті) получився супер.

      Видалити
  6. Перечитав кілька рекомендацій по виготовлею домашнього вина з яблук. Ваша рекомендація найбільш змістова, проста і зрозуміла. Дякую! Я вже маю 45 л. вина, вчора заквасив ще 45, по іншій рекомендації, тепер буду робити тільки по вашій. Ще раз дякую!

    ВідповістиВидалити
  7. Чому вино мутне,воно ще висвітлится чи ні?

    ВідповістиВидалити
  8. Вино по вашому рецепту неперевершене.

    ВідповістиВидалити
  9. Доброго дня, чи можна замість цукру додавати мед? Дякую!

    ВідповістиВидалити
  10. А у мене ось таке запитання:видавив я сік на пресі,спочатку Перемоловши яблука,розлив сік у скляну тару по 20літрів,і недавши вистоятись декілька днів засипав десь по 3кг.цукру на 20-и літровий бутиль соку попередньо розчинивши його в окремій тарі з нагрітим соком.усе це накрив теплою купткою і одів на горловину резинову рукавичку.як на вашу думку щось з того вийде?почнеться бродіння?

    ВідповістиВидалити