понеділок, 14 вересня 2015 р.

Традиція вичавлювання вина ногами


Традиція вичавлювання вина ногами дуже давня. Є величезна кількість манускриптів з яскравими малюнками, які показують збір врожаю, коли люди тиснули виноград в круглих дерев'яних ваннах. Ноги застосовували в Стародавній Греції і Римі. У Греції, наприклад, робота супроводжувалася грою флейти.

Людські ноги - ідеальний прес для винограду, оскільки вони дозволяють видавлювати барвники і таніни з шкірки винограду, але не здатні розчавити кісточки, що додають гіркоту.

Є в цьому процесі щось романтичне, первинне, радісне, коли вино робиться таким стародавнім методом. Це здається якимось чистим, натуральним і майже магічним і машина ніколи не зможе повторити це. Люди і вино разом, єдине ціле, з самого початку і до фінішу, перериваючись тільки на той час, коли вино знаходиться в пляшці. Чи може бути що-небудь краще?

У наші дні такий спосіб виготовлення вин ще можна зустріти серед невеликих виробників в Бургундії, долині Луари, Німеччини. У відносно великих обсягах це спостерігається в районі річки Дору в Португалії. Там це не тільки данина традиції, а й необхідність, оскільки це найкращий спосіб тиснути виноград для преміального Порта. Але навіть у Дору всього близько двох відсотків Порта виготовляється таким способом, і це кращі його марки.

Перехід від ножного пресування до механічного стався не в один день. Фактично відразу після закінчення Другої світової війни трактори поступово почали замінювати коней на виноградниках, а на виноробнях машини - людей.

Відомий виробник Порта компанія Cockburns все ще використовує «ножний» спосіб виробництва вина, а ось інший виробник Сімінтон винайшов машину, яка намагається скопіювати рух людської ступні, хоча зробити це на 100% неможливо.

Немає коментарів:

Дописати коментар