
Грузинські вина створюються з особливих, південних, закавказьких сортів винограду, таких сортів не зустрінеш в Європі. Крім автохтонних сортів винограду, грузинські вина відрізняє ще й особливий спосіб приготування. Виділяють кахетинську і імеретинську технології. Кахетинські вина виходять більш терпкі, екстрактивні (так як мезга, тобто віджим, шкірка і кісточки винограду, не відділяється від соку і це дає високу концентрацію таніну), до таких вин відносяться, наприклад, Кахеті, Мукузані, Ркацителі, Сапераві. Імеретинці частково відділяють мезгу від соку, і вина у них виходять більш кислотними, рівними і стабільними на смак (Свірі, Дімі, Тбілісурі). На відміну від грузинських виноробів, європейці повністю відокремлюють мезгу від соку, а вино бродить в металевих баках або дерев'яних бочках (у Грузії традиційна технологія передбачає бродіння в глиняних посудинах квері).
Слід виділити ще один унікальний спосіб виробництва вина - отримання природньо-напівсолодких вин. Для нього характерне неповне зброжування винограду високої цукристості. Таким чином, у вині залишається свій природний цукор. Бродіння зупиняється не додаванням спиртів, як у випадку з кріпленими винами, а охолодженням. Перед розливом у пляшки природньо-напівсолодке вино пастеризується. За такою технологією зроблені найвідоміші грузинські вина: Хванчкара, Оджалеші, Піросмані.
В даній інфографіці 10 найпопулярніших грузинських вин, а також підібрані до них найвдаліші гастрономічні пари.
Немає коментарів:
Дописати коментар